groepsuitje, op een ander tijdstip of andere locatie starten? Je kan altijd even bellen voor de mogelijkheden en beschikbaarheid. Alle TOURS rijd je zelfstandig. We hebben de mooiste routes voor je klaar liggen! :)

ROUTE MTB Parcours - Noordwijk / Noordwijkerhout

De route is gelegen in een prachtig duin- en dennengebied ten noorden van Noordwijk, het Hollands Duin. Een duinenrij die door de natuur en de mens samen is gemaakt. Wind en water vormden strand en duinen, de mensen legden aardappelakkertjes aan, wonnen water uit de duingrond en plantten bossen.

Betonnen bunkers en een golvende antitankmuur zijn tastbare overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. En vanaf de hoge duintoppen biedt Hollands Duin mooie vergezichten: op de bollenvelden achter de duinen, op de dorpen en natuurlijk op strand en Noordzee waarvan de branding zich al lang had laten horen.
In samenwerking met Staatsbosbeheer heeft fietsclub de Noordbikers hier een permanente mountainbikeroute gerealiseerd. Veel van onderstaande informatie komt dan ook vanuit deze vereniging.


Naar de 'start'

De MTB route gaat praktisch langs de winkel waar de bikes af te halen zijn op de Dorpsstraat 37 in Noordwijkerhout. Naar de 'officiële start' van 'route 1' is het circa 3,5 kilometer. Perfect om 'warm te rijden'.

Het fantastische parcours is aangelegd en wordt onderhouden door de 'mountainbike vereniging Noordbikers'. Veel van de informatie over de route komt dan ook vanuit deze vereniging.

Het parcours bestaat uit verschillende lussen 'single trail' die door stukken fietspad aan elkaar verbonden zijn. Totaal circa 25 km!

 

In de winkel krijg je een routekaart mee


Hieronder staan een aantal van de routes zoals deze door de NoordBikers zijn aangelegd. De routes zijn allemaal singletracks die een vast begin- en eindpunt hebben. Er is dus één juiste richting waarbij je geen tweerichting verkeer hebt. Dat neemt niet weg dat, vooral in de wintermaanden, de routes ook wel in tegen gestelde richting worden verreden. Dat levert een heel nieuwe ervaring van dezelfde routes op.

We willen iedereen hierbij meegeven dat wanneer je ervoor kiest tegengesteld de route te rijden, je altijd ruimte dient te maken voor een ander die de route in de juiste richting rijdt. Ook als je zelf in een groep rijdt en de ander alleen is, dient de groep ruimte te maken. Zo houden we het leuk en veilig voor iedereen.

Video route deel 1 & deel 2


Route - deel 1

Direct vanaf het start/rustpunt vertrek je in een paar mooie bochten die overgaan in een snelle klim. De afdaling is snel en hobbelig die je onderaan met enig beleid tussen de balken door. De volgende bochten gaan over in een stuk vals plat waarbij de hartslag al behoorlijk begint op te lopen. Een natuurlijke trappenafdaling wordt gevolgd door een snelle slinger die overgaat in wederom een helling. De klim is slechts aanloop voor een steil eindstuk waar je flink op stuk kan gaan en de bovenbenen al flink protesteren. Een beetje rust krijg je in het vervolgtraject mits je snelheid kunt houden. Een lange bocht in een kom leidt opnieuw naar een natuurlijke trap die wat langer is en direct overgaat in een aantal snelle slingers. Hierbij ben je het ruiterpad gepasseerd. Een lange afdaling is aanloop voor de laatste steile klim die je het beste kunt nemen door geen snelheid in de bocht te verliezen. Met je tong op het stuur uitrollen naar het einde.

>> Op het asfalt rechtsaf op weg naar deel 2 (filmpje is inclusief deel fietspad en 'einde' is gelijk de start van deel 2)


Route - deel 2

Vanaf het asfalt/fietspad rij je op volle vaart links het parcours op. Een lichte slinger zal je niet veel afremmen en als je de bochten goed neemt kun je dit volhouden tot net na het passeren van het ruiterpad. Kort bochtenwerk volgt, zorg dat je snelheid meeneemt in het korte klimmetje. Na het passeren van de balken even goed aanzetten en op volle vaart het volgende deel in. Op het rechte stuk vaart maken voor de jump (of er langs rijden) en wederom een paar mooie bochten die je op snelheid kunt nemen. Een scherpe bocht naar links zal je snelheid eruit halen, net voordat je een steile klim krijgt die bovendien mul kan zijn. Inmiddels buiten adem gaat het pad verder de helling op. Pas als je tussen de bomen door bent kun je heel even bij komen. Even voorbij het bankje met de bocht naar links direct weer omhoog. Een lekkere kuitenbijter, maar eenmaal boven is het volgende deel relatief vlak. De volgende slingers zul je goed moeten insturen om er ook goed uit te komen. Neem je snelheid in de afdaling met drop-offs mee in de volgende bocht om vaart te houden voor de klim. De afdaling over de balkjes is hobbelig tot aan de bocht aan het einde. Je benen zeggen anders maar zet aan met alles wat je nog hebt om de helling op te rijden. Hou dit vol want er volgt direct na nog een stukje helling. De allerlaatste afdaling is snel met wortels en hobbels dus let hier op. Even rusten kan in de aangegeven ruimte of

>> sla linksaf richting naar deel 3

>> sla rechtsaf naar deel 1 en 4.


Route 'Como > Boekhorsterweg' - deel 3

Komend vanaf StayOkay steek je 'in de bocht' (om de hoek bij Como & Co) de weg over direct het pad in. Je daalt en klimt een aantal keer achter elkaar waarbij je vlak langs de bomen scheert. Al snel kom je bij de rockgarden. Deze kun je niet ontwijken maar is dan ook voor iedereen goed te doen. Direct rechts weer steil omhoog waar je even flink moet aanzetten. Je maakt een bocht van 180 graden en volgt de route. Hier heb je ook de keuze om de rockgarden te nemen. Let op is moeilijkheidsgraad rood en zwart over de pallets. Volg je de route dan krijg je mooie slingers met lekkere flow. Aan het einde afdalen en scherp naar rechts. De helling op aar je halverwege de mogelijkheid hebt om links de rockgarden te nemen. Moeilijkheidsgraad groen. Aan het einde nog eenmaal flink aanzetten en tussen de balken het fietspadoversteken. Het gehele volgende deel kenmerkt zich door heel veel bochtenwerk en tempo wisselingen. De flow is goed al zul je vaak opnieuw moeten aanzetten om snelheid te maken. Aan het einde kun je kiezen voor de chinken-run links of de natuurlijke boomwortelafdaling rechtdoor.

>> aan het einde van de route zit je circa 2 minuten van de winkel.

of maak nog een rondje :)!

>> Bij het verlaten van de route rechts aanhouden en terug richting StayOkay voor route deel 2.

>> Via Noordwijkerhout/Schulpweg terug naar start van deel 1 of start van deel 4.


Route 'Randweg' - deel 4

Aan de overkant van parkeerterrein Duindamse Slag bij de oude radiomast neem je het rechter pad het parcours op. Na de eerste slingers op de helling volgt een steile klim waarbij je snelheid uit de bocht ervoor moet meenemen om goed boven te komen. Lichtelijk stijgend en dalend kom je hierna in een wat vlakker deel van het parcours. Het volgende deel wordt langzaam weer wat stijler met meer slingers die goed te rijden zijn. Aan het einde met de bocht naar links en terug omhoog, dan begint het echt. Meteen een mooie lange klim waar tevens je hartslag naar het plafond gaat. Dan heel even rust in de benen maar niet voor lang. Eerst een kleine klim gevolgd door een steile klim die nog even doorgaat. Vervolgens weer een stukje met lichte afdalingen waar je de helling kruist en goed sturen een must is. Neem je snelheid mee in de volgende en laatste klim. De afsluitende afdaling is een snelle over een smal pad dus denk goed aan je lijn.

>> Je kunt nu links voor nog een ronde

>> of rechtsaf (randweg oversteken) richting deel 1 of deel 2